Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Για τα “τοξικά” ομόλογα

Με τέτοιο πανικό γύρω από την χρηματοοικονομική κρίση, να μη ξέρει η 'παρέα' για την “πέτρα του σκανδάλου”;
Για τα “τοξικά” ομόλογα -όπως τα βάφτισαν τα δικά μας ΜΜΕ-και τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από τα γνωστά, στους περισσότερους, ως “παράγωγα”;

Εχουμε και λέμε λοιπόν…
Πρόκειται για μία αγορά παράγωγων/συμβολαίων αξίας 531 τρις δολ.ΗΠΑ σήμερα, έναντι 106 τρις το 2002 και πενταροδεκάρων είκοσι χρόνια πριν. Το όνομα τους οφείλεται στο γεγονός ότι η αξία τους “παράγεται” από άλλα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, επιτόκια, δάνεια, εμπορεύματα, …). Θεωρητικά, σχεδιάστηκαν προκειμένου να αμυνθεί κάποιος επενδυτής σε ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες του.

“Αυτό που ανακαλύψαμε στο πέρασμα των χρόνων είναι ότι τα παράγωγα υπήρξαν ένα εξαιρετικά χρήσιμο μέσο μεταφοράς του κινδύνου, από εκείνους που τον φοβούνται σε εκείνους που θέλουν και μπορούν να τον αναλάβουν” είπε ο κος Greenspan το 2003 σε επιτροπή της Βουλής. “Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να ρυθμίσουμε περαιτέρω αυτή την αγορά”.
Πηγή της δήλωσης αυτής καθώς και των άλλων στοιχείων αυτού του post, είναι κύριο άρθρο της International Herald Tribune (http://www.iht.com/articles/2008/10/09/business/09greenspan.php), στο οποίο ο αρθρογράφος ενοχοποιεί τον πρώην διοικητή της Fed για την σημερινή κρίση.

Ο γνωστός μεγαλοτραπεζίτης George Soros δεν επένδυσε ποτέ σε παράγωγα, γιατί, λέει, “δεν καταλαβαίνουμε πως πραγματικά δουλεύουν”.
Ο άλλος γνωστός μεγαλοχρηματιστής Warren Buffett δήλωσε, προ πενταετίας, ότι τα παράγωγα είναι “χρηματοοικονομικοί πύραυλοι μαζικής καταστροφής, των οποίων οι κίνδυνοι είναι θανάσιμοι, ακόμη κι αν δεν φαίνονται σήμερα”.
Για να κλείσουμε με τον επίσης μεγαλοτραπεζίτη Felix Rohatyn, ο οποίος βάφτισε τα παράγωγα ως “βόμβες υδρογόνου”.
Όλα αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής που ευθύνονται για 3,4 εκατ.κατασχέσεις σπιτιών, ετησίως, σχεδιάστηκαν στα πλαίσια του φιλόδοξου πειράματος του Greenspan “ν’αφήσει τις δυνάμεις της αγοράς ελεύθερες”. Και τώρα που τόσος κόσμος πληρώνει τις συνέπειες εκείνης της πολιτικής, κοιτάτε τι βρήκε να πει σε πρόσφατη ομιλία του: “Σε ένα σύστημα αγοράς που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, η φήμη αποτελεί ουσιαστική οικονομική αξία. Είμαι κατά συνέπεια πολύ λυπημένος για τον βαθμό στον οποίο αφήσαμε το ενδιαφέρον μας για την φήμη να ατονήσει”, αναφερόμενος προφανώς στα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς και στην αδυναμία μιας τράπεζας, να δανειστεί από μια άλλη.
Κι αυτός ο άνθρωπος υπήρξε για πάνω από είκοσι χρόνια πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ξέρουμε, άραγε, πραγματικά το ποιόν αυτών που μας κυβερνούν;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -    ...

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο...

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and rece...