Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

 

Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone, για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin, αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση  αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.

 Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που           

- γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε)

-          συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτροχιασμό αριθμού βαγονιών με επικίνδυνα χημικά, η ανάφλεξη των οποίων δημιούργησε ανεξέλεγκτη ακόμη και σήμερα μόλυνση,

-          ο πολυβραβευμένος και σήμερα ανεξάρτητος ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσιεύει έκθεση με την οποία καταδεικνύει τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες της ανατίναξης των πετρελαιαγωγών Nordstream 1 kai 2

-          είχαν ανακοινωθεί οι πρώτες μετά τον πόλεμο του Ιράκ αντιπολεμικές διαδηλώσεις για την Ουκρανία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ίδια την Αμερική,

Τρείς ημέρες αφότου εντοπίστηκε το αερόστατο/μπαλόνι και αφού διέπλευσε όλη την χώρα, οι Αμερικάνοι σήκωσαν αεροπλάνο και το κατέρριψαν. Τις επόμενες ημέρες έκαναν το ίδιο με άλλα δύο μικρότερα μπαλόνια. Μέχρι και σήμερα, και μετά την ακύρωση της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Κίνα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ έχουν ανεβάσει τους ψυχροπολεμικούς τόνους για την κινέζικη κατασκοπεία, έχοντας ‘πνίξει’ εντελώς άλλα, πολύ ενοχλητικά, θέματα της επικαιρότητας.

 

 -------

What We Know About The US Air Force’s Balloon Party So Far

Ξέρετε, αυτό που λέγεται συνέχεια,  ότι δηλ. ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιείται μόνο για να σκοτώνει με σκοπό τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πόρων και την δημιουργία κερδών για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, δεν είναι απολύτως αλήθεια. Αποδεικνύεται ότι ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιείται επίσης για κατάρριψη μπαλονιών …πάρτυ.

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Το αντικείμενο που καταρρίφθηκε από αμερικανικό πύραυλο μπορεί να ήταν μπαλόνι των 12 δολαρίων ερασιτεχνών χομπίστων», ο Richard Luscombe στον Guardian αναφέρει τα εξής:    Μια ομάδα χομπιστών, η «North Illinois Bottlecap Balloon Brigade» λέει, ότι ένα από τα σκάφη της χάθηκε πάνω από την Αλάσκα στις 11 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-22 κατέρριψε ένα άγνωστο αερομεταφερόμενο αντικείμενο όχι πολύ μακριά πάνω από την επικράτεια Yukon του Καναδά.

Στην ανάρτηση της η ομάδα δεν συνέδεσε τα δύο γεγονότα της κατάρριψης και της απώλειας του μπαλονιού. Αλλά η τροχιά του μπαλονιού της ομάδας πριν από το τελευταίο καταγεγραμμένο ηλεκτρονικό του check-in στις 12.48 π.μ. εκείνης της ημέρας, υποδηλώνει μια σύνδεση – καθώς και μια φλεγόμενη κατάρρευση εξ αιτίας ενός πυραύλου sidewinder, την 124η ημέρα του ταξιδιού του, τρεις μέρες πριν ολοκληρώσει τον έβδομο περίπλου της γης.

Εάν όντως συνέβη αυτό, θα σήμαινε ότι ο αμερικανικός στρατός ξόδεψε έναν πύραυλο κόστους 439.000$ για να ρίξει ένα αβλαβές μπαλόνι αξίας περίπου 12$.

«Οι περιγραφές και των τριών αγνώστων αντικειμένων που καταρρίφθηκαν στις 10-12 Φεβρουαρίου ταιριάζουν με τα σχήματα, τα υψόμετρα και τα ωφέλιμα φορτία των μικρών μπαλονιών, τα οποία συνήθως μπορούν να αγοραστούν για 12-180 $ το καθένα, ανάλογα με τον τύπο», γράφει ο Steve Trimble για την Aviation Week, ο οποίος πρώτος δημοσίευσε την ιστορία των χομπιστών της ομάδας Bottlecap Balloon Brigade.

Αυτή η πληροφορία θα προκαλούσε μια μικρή ανατροπή στους ισχυρισμούς του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ στο ABC's This Week την Κυριακή, ότι και τα τρία μπαλόνια που καταρρίφθηκαν το Σαββατοκύριακο ήταν κινεζικές συσκευές παρακολούθησης και ότι «οι Κινέζοι ταπεινώθηκαν» από τις ΗΠΑ που τους «έπιασαν»  στην απαίσια κατασκοπευτική τους δράση. Διότι, αν η αμερικανική αεροπορία ξόδευσε στην πραγματικότητα εκατομμύρια δολάρια για να καταρρίψει τρία απλά μπαλόνια, δεν θα ήταν οι Κινέζοι που ταπεινώθηκαν.

Και φαίνεται ότι όντως αυτό συνέβη. Την Τρίτη, ο Τζον Κίρμπι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι η «κύρια εξήγηση» για τα τρία άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν είναι ότι ήταν «μπαλόνια που σχετίζονταν με κάποιον εμπορικό ή καλοήθη σκοπό». Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Τύπο ότι «η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν πιθανότατα μπαλόνια σχετιζόμενα με ιδιωτικές εταιρείες, αναψυχή ή ερευνητικά ιδρύματα που μελετούν τον καιρό ή διεξάγουν άλλη επιστημονική έρευνα».

Οι αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά φέρεται να έχουν σταματήσει να αναζητούν τα συντρίμμια από δύο από τα μπαλόνια που καταρρίφθηκαν, κάτι που θα ήταν λογικό δεδομένου ότι δεν θα περίμενε κανείς να βρει πολλά συντρίμμια από ένα μικρό μπαλόνι που εξερράγη από βλήμα αέρος-αέρος, σχεδιασμένο για να καταστρέφει μαχητικά αεροπλάνα.

Και όλα αυτά αποκαλύπτονται αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Washington Post ότι το «κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι» που ξεκίνησε αυτή την πολυήμερη, άνευ προηγουμένου ιστορικά, φρενίτιδα εναέριου πολέμου στη Βόρεια Αμερική, πιθανότατα δεν προοριζόταν ποτέ για παρακολούθηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ειδικοί, προσπαθώντας να συμβιβάσουν την αφήγηση τους με τους αντιφατικούς ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης για σκόπιμη κινεζική κατασκοπεία, δήλωσαν ότι το μπαλόνι εκτοξεύτηκε πάνω από την αμερικανική ήπειρο εντελώς τυχαία, δηλώνοντας ότι οι Κινέζοι ίσως είχαν σκοπό το μπαλόνι τους να κατασκοπεύσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Ειρηνικό ή κάπου αλλού.

Έτσι, για να ανακεφαλαιώσουμε, η αμερικανική αεροπορία κατέρριψε ένα κινεζικό αερόστατο, που Αμερικανοί αξιωματούχοι στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ εντελώς τυχαία, και στη συνέχεια ξεφάντωσε πυροβολώντας πράγματα από τον ουρανό, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πιθανώς πολιτικά αερόστατα «πάρτυ». Ολόκληρη η αμερικανική πολιτική τάξη και τα μέσα ενημέρωσης πέρασαν τον Φεβρουάριο ζητώντας μανιωδώς περισσότερη στρατιωτικοποήση και περισσότερες κλιμακώσεις ψυχρού πολέμου εξαιτίας τεσσάρων ακίνδυνων μπαλονιών.

Και αυτό που είναι πραγματικά τρελό είναι ότι πιθανότατα θα τα καταφέρουν με αυτές τις αυξήσεις στους εξοπλισμούς και στην κλιμάκωση του ψυχρού πολέμου που επεδίωξαν, παρά την δυστυχία που προκαλείται κυρίως από την υπερδραστήρια φαντασία των ηγετών της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Ο υστερικός ηχηρός πανικός σχετικά με τα «κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια», έχει αποσιωπήσει τις αποκαλύψεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την αφήγηση, ενώ τα αντι-Κίνα γεράκια χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να ζητήσουν αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες. Ο Richard Fontaine του Atlantic ενθουσιάστηκε τόσο με την υπόθεση, που έγραψε ένα ολόκληρο άρθρο για το πώς η απειλή των κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί «για να συσπειρωθεί η δημόσια ανησυχία και να οικοδομηθεί διεθνής αλληλεγγύη» εναντίον της Κίνας.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο μας. Δεν είναι σοφοί. Δεν είναι διορατικοί. Δεν είναι καν ιδιαίτερα έξυπνοι. Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ είναι ένας χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων του Yosemite Sam που ανά πάσα στιγμή μπορεί απλά να ξεφύγει και να αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους Sidewinder σε τυχαία αντικείμενα στον ουρανό, ουρλιάζοντας «Θα σου τινάξω την κεφάλα σου μακριά!». Αν η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ ήταν ένας κοινός θνητός, στην οικογένειά του θα μιλούσαν σιωπηλά μεταξύ τους για το ενδεχόμενο εγκλεισμού του σε κάποιο ίδρυμα.

Αυτοί είναι οι τελευταίοι άνθρωποι στον κόσμο που θα έπρεπε να διευθύνουν τα πράγματα και είναι κι οι τελευταίοι που θα έπρεπε να είναι οπλισμένοι με πυρηνικά όπλα. Κι εδώ ακριβώς βρισκόμαστε κι εμείς, σ’αυτή την παράξενη «φέτα» του χωροχρόνου. Βοήθεια μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg