Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερωτας και Επανάσταση (συνέχεια)

Η πιο διαδεδομένη συνταγή για την αποφυγή των συναισθηματικών περιπλοκών είναι η ελευθερογαμία: στις τουαλέτες του σχολείου, του κλαμπ, στο ξενοδοχείο που νοικιάζεται με την ώρα, στο αυτοκίνητο, ανάμεσα σε δυο πράγματα, γενικώς, που έχουμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα. Με αυστηρότατο διαχωρισμό σεξ και συναισθήματος.
Η trendy ιδεολογία των life style περιοδικών έχει αναγορεύσει αυτό το cool sex και τους μη δεσμευτικούς δεσμούς σε προοδευτική και μοντέρνα στάση ζωής. Ρομαντισμοί, ζήλεια ή κτητικότητα, όταν εντοπίζονται στη συμπεριφορά του ζευγαριού, αποτελούν αντικείμενο ειρωνείας.

Μόνο που οι trendy δηλώσεις, και από τις δύο πλευρές, περί ελευθερίας και μη κτητικότητας μέσα στη σχέση, ακυρώνουν την όποια επιθυμία για επικοινωνία και οικειότητα. Μόνο που το σεξ χωρίς συναίσθημα, εύκολα μετατρέπεται σε «τεχνική» και καταλήγουμε πάλι στην αναζήτηση λίγου συναισθήματος.

Είναι δωρεάν η είσοδος στον ρομαντικό κόσμο του έρωτα. Χωρίς «entry fees» αλλά με τεράστιο κόστος εξόδου και πόνο διάλυσης της σχέσης. Όνειρα και σχέδια μιας όμορφης κοινής ζωής γκρεμίζονται.

Γιατί άνδρες και γυναίκες έχουμε εξωφρενικές προσδοκίες και απαιτήσεις από την σχέση μας. Αυτά που δεν μπορούμε, από έφηβοι ακόμα , να βρούμε στον οργανωμένο κοινωνικό χώρο, όπου παλεύουμε για τα προς το ζην, δηλ. ειλικρίνεια, συναίσθημα, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, νοιάξιμο, πίστη, ηδονή, νόημα, κλπ, τα ψάχνουμε εναγωνίως και τα απαιτούμε «πακέτο» από το ταίρι μας.
Κι όταν κατά κανόνα δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες μας αυτές, καταλήγουμε στη διάλυση, στην οργή και το μίσος.

Είναι μέσα από επαναλαμβανόμενες τέτοιες εμπειρίες απογοήτευσης που σαν διέξοδος αυτοάμυνας και αυτοσυντήρησης καταλήγουμε στην αποφυγή δυνατών συναισθημάτων και στη συνέχεια στον απόλυτο διαχωρισμό των δύο φύλων.
Η αύξηση των μονογονεικών νοικοκυριών, με την δήθεν δήλωση για προσωπική ανεξαρτησία, αντανακλά αυτή την αποστροφή για στενές συναισθηματικές σχέσεις.

Ετσι, η αμυντική στάση απέναντι στους άλλους και η αποφυγή των δυνατών συναισθημάτων τείνει να γενικευθεί σε νόρμα συμπεριφοράς. Κάποιοι προτιμούν απλώς την μοναξιά, από τις σχέσεις με τους ανθρώπους. Αλλοι στρέφονται στα ναρκωτικά, γιατί το ίδιο πράγμα πετυχαίνει κανείς: απονευρώνεις την οργή σου και τις ανικανοποίητες επιθυμίες σου, μέσα σε μια ψευδαίσθηση έντονης εμπειρίας (όπως του σεξ), χωρίς συναίσθημα. Και τέλος, η αυτοκτονία, ως έσχατη φυγή και τελική νάρκωση. Ιδια παντού φυγή από τις συναισθηματικές περιπλοκές.

Κι ολα αυτά εξ αιτίας των «εξωφρενικών προσδοκιών και απαιτήσεων» που έχουμε από το ταίρι μας, εξ αιτίας όσων στερούμαστε στην «πραγματική ζωή» των χώρων εργασίας μας, όπου περνούμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

«Περισσότερη επιείκεια για το ταίρι μας, παιδιά.
Κι επείγον, εξαιρετικά, να ξανασκεφθούμε το πως δουλεύει το σύστημα. Ν’αμφισβητήσουμε τους κανόνες και τις αρχές λειτουργίας του».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτοί που κλέβουν το φαϊ, κηρύσσουν τη λιτότητα

Δανειζόμασταν ως χώρα, προ κρίσης, με 5,5%, τώρα με 7,5%. Όχι ότι το 5,5% είναι λίγο. Υπάρχουν πάμπολοι μικρομεσαίοι που δανείζονται με χαμηλότερο κόστος. Το 2% όμως που μας φεσώνουν, λόγω κρίσης, μεταφράζεται σε ετήσιους επιπλέον τόκους άνω του 1 δις. Το τι είναι ένα δις κάθε χρόνο μπορεί κανείς εύκολα να το δει σαν 500.000 τ.μ. σχολικές αίθουσες (με 2.000 Ευρώ το τ.μ.)! Οι νταβατζήδες, ως διεθνής σκιώδης κυβέρνηση τραπεζιτών, εισπράττει από τους λαούς αθόρυβα κι ασύστολα. « Αυτοί που κλέβουν το φαϊ, κηρύσσουν τη λιτότητα ». Εφτιαξε από την Δευτέρα το κλίμα στις αγορές. Μειώθηκαν κάπως τα spreads και τα νταβατζιλίκια. Πώς και γιατί έγινε αυτό; Η Μέρκελ για εσωτερικούς ανούσιους πολιτικάντικους λόγους (γραμμένο τον έχουν τον λαό κι εκεί), αλλά για ουσιαστικούς τραπεζικούς, παίζει την κασέτα του ότι « δεν βοηθάμε, η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση να πείσει τις αγορές ». Μήπως όμως ακούσατε ότι την Παρασκευή ήταν στην Αθήνα ο κος Ackerman, διευθύνων σύμβουλος της Deutsc...

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -    ...

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο...