Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Rand Corporation: Avoiding a long war

 

Επιτέλους μια ακτίνα φωτός/ελπίδας σ’αυτόν τον πόλεμο!

 Το χρηματοδοτούμενο απ’ευθείας από το πεντάγωνο think tank  Rand Corporation, σε μια πολυσέλιδη ανάλυση με τίτλο «Avoiding a long war: US policy and the trajectory of the Russia-Ukraine conflict», αναλύει πέντε παραμέτρους που θα επηρεάσουν την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία:

·         την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία,

·         την ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας,

·         τη διαμόρφωση των εδαφικών κατακτήσεων,

·         τη διάρκεια του πολέμου,

·         τον τρόπο λήξης του πολέμου.

Η ανάλυση πραγματεύεται τη διερεύνηση των επιπτώσεων για τα αμερικάνικα συμφέροντα από τα εναλλακτικά σενάρια εξέλιξης του πολέμου.  Παραθέτω παρακάτω κάποιες σημειώσεις μου από την 30σέλιδη ανάλυση.

Για την ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων το συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πολλούς λόγους να καταστήσει την πρόληψη χρήσης πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους πρωταρχική προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ως προς την ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου με εμπλοκή ευρωπαικών χωρών, παρότι «η έκταση της έμμεσης εμπλοκής των συμμάχων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο είναι εκπληκτική σε εύρος» η στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να περιορισθεί ο πόλεμος αποκλειστικά μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οσον αφορά την παράμετρο των εδαφικών κατακτήσεων,  «Ένα τέλος του πολέμου, που θα άφηνε την Ουκρανία με πλήρη έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειά της, θα αποκαταστούσε τον κανόνα εδαφικής ακεραιότητας, αποτελεί όμως ένα εξαιρετικά απίθανο αποτέλεσμα».  Αλλωστε εκτιμούν οι αναλυτές, σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, «τα οφέλη από μεγαλύτερο εδαφικό έλεγχο της Ουκρανίας είναι μέτρια ή λιγότερο σημαντικά» και ότι «ο εδαφικός έλεγχος, αν και εξαιρετικά σημαντικός για την Ουκρανία, δεν είναι η πιο σημαντική παράμετρος του πολέμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναλύοντας την παράμετρο της συνέχισης του πολέμου με σκοπό την αποδυνάμωση της Ρωσίας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι «η Ρωσία έχει ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά από τον πόλεμο, επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έβλεπαν μόνο μέτρια οφέλη από την περαιτέρω αποδυνάμωση του αντιπάλου τους». Γενικά, κατά τους αναλυτές οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ από την παράταση του πολέμου είναι μεγαλύτεροι (έχοντας κατά νου κυρίως τις τρεις προηγούμενες παραμέτρους) από τα όποια οφέλη.

Στα συμπεράσματα της ανάλυσης υπενθυμίζεται η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν ότι «αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Οι αναλυτές παραδέχονται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει κάνει ακόμη κινήσεις για να ωθήσει τα μέρη προς συνομιλίες. Επειδή όμως  δεν αρκεί μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ -χωρίς την συναίνεση των άμεσα εμπόλεμων χωρών- για να πυροδοτήσει τις πολυπόθητες διαπραγματεύσεις, οι αναλυτές υπογραμμίζουν τους τέσσερις άξονες  για να κινηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να προκαλέσουν την ειρηνευτική διαδικασία: 

«- αποσαφήνιση των σχεδίων τους για μελλοντική υποστήριξη στην Ουκρανία, 
-  ανάληψη δεσμεύσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, 
-  έκδοση διαβεβαιώσεων σχετικά με την ουδετερότητα της χώρας και 
-  καθορισμός όρων για την ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Ρωσία».

Η Ρωσία είναι καιρός τώρα που λέει ότι οι μόνες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα είχαν νόημα είναι απ’ευθείας με τους Δυτικούς. Οι «εν κατακλείδι» προτάσεις του Rand φαίνεται να αποτελούν μια ικανοποιητικότατη βάση διαπραγματεύσεων για τους Ρώσους. Η αρνητική εμπειρία από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους δυτικούς, (τόσο όσον αφορά την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, όσο και από τις συμφωνίες του Μίνσκ), δεν πιστεύω ότι μπορεί να ακυρώσει την όποια ειρηνευτική προσπάθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτοί που κλέβουν το φαϊ, κηρύσσουν τη λιτότητα

Δανειζόμασταν ως χώρα, προ κρίσης, με 5,5%, τώρα με 7,5%. Όχι ότι το 5,5% είναι λίγο. Υπάρχουν πάμπολοι μικρομεσαίοι που δανείζονται με χαμηλότερο κόστος. Το 2% όμως που μας φεσώνουν, λόγω κρίσης, μεταφράζεται σε ετήσιους επιπλέον τόκους άνω του 1 δις. Το τι είναι ένα δις κάθε χρόνο μπορεί κανείς εύκολα να το δει σαν 500.000 τ.μ. σχολικές αίθουσες (με 2.000 Ευρώ το τ.μ.)! Οι νταβατζήδες, ως διεθνής σκιώδης κυβέρνηση τραπεζιτών, εισπράττει από τους λαούς αθόρυβα κι ασύστολα. « Αυτοί που κλέβουν το φαϊ, κηρύσσουν τη λιτότητα ». Εφτιαξε από την Δευτέρα το κλίμα στις αγορές. Μειώθηκαν κάπως τα spreads και τα νταβατζιλίκια. Πώς και γιατί έγινε αυτό; Η Μέρκελ για εσωτερικούς ανούσιους πολιτικάντικους λόγους (γραμμένο τον έχουν τον λαό κι εκεί), αλλά για ουσιαστικούς τραπεζικούς, παίζει την κασέτα του ότι « δεν βοηθάμε, η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση να πείσει τις αγορές ». Μήπως όμως ακούσατε ότι την Παρασκευή ήταν στην Αθήνα ο κος Ackerman, διευθύνων σύμβουλος της Deutsc...

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -    ...

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο...