Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Κινέζοι αγοράζουν τους Γερμανούς

Η γερμανική εταιρεία Daimler γίνεται κατά ένα μέρος κινεζική. Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Λι Σουφού εξασφάλισε το 9,69% των μετοχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι επομένως ο μεγαλύτερος μέτοχος, όπως επιβεβαίωσε η αυτοκινητοβιομηχανία της Στουτγάρδης. Η αξία του πακέτου μετοχών του είναι περίπου 7,2 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler ήταν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ, με το 6,8% των μετοχών. Η Renault Nissan κατέχει το 3,1%, και άλλο 20% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές όπως η Blackrock από τις ΗΠΑ ή το νορβηγικό κρατικό ταμείο. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκει σε μικροεπενδυτές Τώρα, οι Κινέζοι είναι μακρών οι μεγαλύτεροι μέτοχοι. Ο Λι έχει ήδη στην κατοχή του ένα σημαντικό ποσοστό της Volvo.
Όπως ανακοίνωσε η Daimler, ο Λι Σουφού είναι ένας «μακροπρόθεσμος επενδυτής» τον οποίο «γνωρίζει και εκτιμά», και αρμοδιότητά του είναι να επικεντρωθεί στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επικείμενες προκλήσεις, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αυτόνομη οδήγηση.
Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, BMW και Volkswagen, η Daimler δεν έχει μια οικογένεια ως κύριο μέτοχο. Έτσι, η αυτοκινητοβιομηχανία της Στουτγάρδης είναι πιο επιρρεπής στην είσοδο ενός επενδυτή. Παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Ντίτερ Ζέτσε, εργάζεται για την εκμετάλλευση και τον διαχωρισμό των τριών τμημάτων της εταιρείας -των επιβατικών αυτοκινήτων, των φορτηγών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών- η είσοδος του Λι στην εταιρεία αναμένεται να αλλάξει πολλά
Για τη Daimler, η Κίνα είναι από καιρό η πιο σημαντική αγορά, όπου πωλεί περίπου 600.000 αυτοκίνητα ετησίως.
Αυτό που σχεδιάζει ο Λι για το μακροπρόθεσμο μέλλον δεν είναι γνωστό, κυρίως αν θα θελήσει να αυξήσει το μερίδιό του. Αν κρίνουμε, πάντως, από τη σουηδική παραδοσιακή μάρκα Volvo Cars, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες σειρές μοντέλων από το 2019 μόνο με ηλεκτροκινητήρες. Στόχος είναι η αξιοποίηση των νέων συνθηκών της αγοράς στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να ενισχύσει την πώληση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Ανησυχίες
«Η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει ενδελεχώς την απόφαση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely να αγοράσει ποσοστό αξίας 9 δισεκ. δολαρίων στην Daimler AG», φέρεται να δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.
«Θα πρέπει να το εξετάσουμε πολύ στενά», δήλωσε η Τσίπρις στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κινεζικής ανταγωνίστριας εταιρίας να εξαγοράσει ποσοστό 9,7% στη Daimler απαιτεί μια εξήγηση.
Η Τσίπρις, υψηλόβαθμο μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δήλωσε επίσης ότι μπορεί να είναι προβληματικό εάν ένας εκπρόσωπος της ανταγωνίστριας εταιρείας καταλάβει μια θέση στο εποπτικό συμβούλιο της Daimler.
Σε άλλες δηλώσεις της προς την εφημερίδα Handelsblatt, η Τσίπρις δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική ούτως ώστε η ανοικτή της οικονομία να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πύλη για τα συμφέροντα άλλων χωρών.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θεωρεί την κίνηση της Geely επιχειρηματική απόφαση, την οποία δεν θέλει να σχολιάσει, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι μια ανοικτή οικονομία που δέχεται τις επενδύσεις, αρκεί όλες οι πλευρές να τηρούν τους σχετικούς κανόνες.
 http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/oi-kinezoi-agorazoyn-toys-germanoys

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτοί που κλέβουν το φαϊ, κηρύσσουν τη λιτότητα

Δανειζόμασταν ως χώρα, προ κρίσης, με 5,5%, τώρα με 7,5%. Όχι ότι το 5,5% είναι λίγο. Υπάρχουν πάμπολοι μικρομεσαίοι που δανείζονται με χαμηλότερο κόστος. Το 2% όμως που μας φεσώνουν, λόγω κρίσης, μεταφράζεται σε ετήσιους επιπλέον τόκους άνω του 1 δις. Το τι είναι ένα δις κάθε χρόνο μπορεί κανείς εύκολα να το δει σαν 500.000 τ.μ. σχολικές αίθουσες (με 2.000 Ευρώ το τ.μ.)! Οι νταβατζήδες, ως διεθνής σκιώδης κυβέρνηση τραπεζιτών, εισπράττει από τους λαούς αθόρυβα κι ασύστολα. « Αυτοί που κλέβουν το φαϊ, κηρύσσουν τη λιτότητα ». Εφτιαξε από την Δευτέρα το κλίμα στις αγορές. Μειώθηκαν κάπως τα spreads και τα νταβατζιλίκια. Πώς και γιατί έγινε αυτό; Η Μέρκελ για εσωτερικούς ανούσιους πολιτικάντικους λόγους (γραμμένο τον έχουν τον λαό κι εκεί), αλλά για ουσιαστικούς τραπεζικούς, παίζει την κασέτα του ότι « δεν βοηθάμε, η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση να πείσει τις αγορές ». Μήπως όμως ακούσατε ότι την Παρασκευή ήταν στην Αθήνα ο κος Ackerman, διευθύνων σύμβουλος της Deutsc...

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -    ...

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο...