Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φορολογικοί παράδεισοι




 «Οι φορολογικοί παράδεισοι εξυπηρετούν αμέτρητους σκοπούς, αλλά κανένας τους δεν είναι για το κοινωνικό καλό:
  •          Στηρίζουν τη μαζική φοροδιαφυγή.
  •          Βασίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα δωροδοκίας διεφθαρμένων αξιωματούχων.
  •          Εξυπηρετούν τους λογαριασμούς εμπόρων ναρκωτικών, όπλων και τρομοκρατών.
  •         Δημιουργούν πέπλα μυστικότητας μέσω εταιριών-όστρακων, που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή, την καταπάτηση γης και την περιβαλλοντική καταστροφή.

        Οι μεγάλοι υποκινητές των διεθνών φοροπαραδείσων είναι οι ΗΠΑ, η Ελβετία και η Βρετανία. Πράγματι, πολλοί από τους μεγάλους παραδείσους, όπως οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Κέιμαν και Βερμούδες, είναι βρετανικά υπεράκτια εδάφη. Η κάλυψη της μυστικότητας για τρισεκατομμύρια δολάρια στην Καραϊβική έγινε με την υποστήριξη της αμερικανικής εφορίας IRS και την έγκριση της πολιτικής τάξης των ΗΠΑ και της Wall Street.

Πόσα φορολογικά έσοδα χάνονται στους διεθνείς παραδείσους; Κι εδώ μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αλλά τα μεγέθη είναι τεράστια. Πρόσφατες εκτιμήσεις του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης δείχνουν ότι οι καταθέσεις είναι περίπου 21 τρισ. δολ. (έναντι παγκόσμιου ΑΕΠ 70 τρις το 2011)
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron παραδέχτηκαν πρόσφατα την ανάγκη για σοβαρή πάταξη των φορολογικών παραδείσων, όμως πράξεις δεν έχουν γίνει ακόμη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama μίλησε στο παρελθόν για πάταξη, αλλά τελευταία δεν έχει πει πολλά. Όλα τα μάτια στρέφονται τώρα στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει των συνόδων του Group of Eight τον Ιούνιο και του Group of 20 τον Σεπτέμβριο, για να δουν κατά πόσον οι πολιτικοί είναι υπόχρεοι στις ανάγκες του λαού ή στην αδίστακτη και αποσταθεροποιητική απληστία ιδιωτών.»

Το παραπάνω κείμενο είναι αποσπάσματα από άρθρο όχι του Ριζοσπάστη, αλλά των Financial Times παρακαλώ (ολόκληρο το άρθρο εδώ)!

Μετά την καταστροφή της Κύπρου, με την κατηγορία ότι είναι φορολογικός παράδεισος (ΦΠ) -και άρα δεν μας νοιάζει που θα πληρώσουν οι Ρώσοι ολιγάρχες-, ξεκίνησε με μια διαρροή ενός σχετικά άγνωστου International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) -που αναπαράχθηκε απ’ όλα σχεδόν τα mainstream media των καπιταλιστικών μητροπόλεων- ένα κυνήγι μαγισσών, όσων τηρούν λογαριασμούς σε κάποιους εκ των φορολογικών παραδείσων (βλ. σχετικά εδώ). Για πρώτη φορά ωστόσο οι ΦΠ στοχοποιήθηκαν από το G20 του 2009. 

Τι άλλαξε όμως και οι υποκινητές των ΦΠ -όπως γράφουν οι FT- που  ήταν οι ΗΠΑ, Βρετανία κι Ελβετία, τώρα ξαφνικά αλλάζουν πορεία?  Κατά την εκτίμηση μου το κυνήγι των ΦΠ θα είναι επιλεκτικό και στοχευμένο, πάντα στα πλαίσια προστασίας του εθνικού κεφαλαίου των καπιταλιστικών μητροπόλεων και θα υπακούει στις εξής λογικές:

  • To παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, ναι μεν χρησιμοποιεί κι αυτό τους ΦΠ, θέλει όμως και να κτυπήσει το σκιώδες (shadow banking system) των hedge funds που κατ’ αποκλειστικότητα έχει την έδρα του σ’ αυτούς. Δεν πρόκειται παρά για την έμφυτη στο καπιταλιστικό σύστημα λογική της συνεχούς συγκέντρωσης του κεφαλαίου
  • Οι αιρετοί πολιτικοί άρχοντες, μετά την σύμπραξή τους στην υπερχρέωση των εθνικών προϋπολογισμών έναντι των ιδιωτικών τραπεζών, χρειάζεται τώρα εξ αιτίας της παρατεταμένης κι επιδεινούμενης ύφεσης να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα, μειώνοντας την νόμιμη φοροδιαφυγή των ΦΠ. Η προώθηση του φόρου Tobin από τις μεγάλες ευρωπαικές χώρες είναι ενδεικτική της ακολουθούμενης πολιτικής
  • Η φούσκα των τοξικών χρηματοοικονομικών προιόντων που γεμίζει τα λογιστικά βιβλία των μεγαλύτερων τραπεζών κάποια στιγμή θα σκάσει. Και οι κυπριακές τράπεζες –ώ, του θαύματος!-  δεν είναι  οι μόνες που το ενεργητικό τους υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας τους (βλ.εδώ). Αυτές οι τράπεζες λοιπόν, κατηγορίας εξ ορισμού too big to fail, χρειάζονται ως καταθέσεις τα κεφάλαια που σήμερα απαγκιάζουν στους ΦΠ. Φοροφυγάδες, ναρκέμποροι, δουλέμποροι της πορνείας, έμποροι όπλων, μιζαδόροι πολιτικοί, θα πληρώσουν, υπό την απειλή της φορολόγησης τους, ένα penalty νομιμοποίησης και θα μεταφέρουν τα κατάμαυρα κεφάλαια τους ως νομιμότατες καταθέσεις στα αξιοσέβαστα τραπεζικά μας ιδρύματα.

Όμορφος,  παραδεισένιος κόσμος, αγγελικά πλασμένος!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπαρόζο: Η ΕΕ χάνει 1 τρισ. από φοροδιαφυγή.

Στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται η απώλεια πόρων της Ε.Ε. από τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην έναρξη σχετικής συζήτησης για τη φοροδιαφυγή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε ο Μπαρόζο, η απώλεια πόρων από φορολογική απάτη στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ήτοι «ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 η Ε.Ε. να έχει διασφαλίσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια κ.λπ.).

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/778550/ArticleNewsWorld.aspx
Δημοσιεύθηκε: 13:05 - 21/05/13

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg