Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κίνα «πλημμυρίζει» τα social media με πληρωμένα σχόλια σύμφωνα με έρευνα


Τις υπηρεσίες πληρωμένων σχολιαστών χρησιμοποιεί η Κίνα, στο πλαίσιο εκστρατείας για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, σύμφωνα με αναφορά ακαδημαϊκών του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η κυβέρνηση και ο «στρατός» διαδικτυακών υποστηρικτών της γράφουν 488 εκατ. ψεύτικα posts ετησίως- παράλληλα με άλλες προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης στον τομέα του Διαδικτύου, όπως τον εντοπισμό και τη διαγραφή υλικού που θεωρείται «πολύ ευαίσθητο» για να έχουν πρόσβαση σε αυτό Κινέζοι πολίτες.
Σύμφωνα με το BBC, τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια και τα posts είναι σχεδιασμένα για να μοιάζουν σαν να προέρχονται από κανονικούς ανθρώπους, αναφέρουν οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Γκάρι Κινγκ του Τμήματος Διακυβέρνησης του πανεπιστημίου. Σε πολλά αυτά δεν γίνεται καν προσπάθεια απάντησης/ διαλόγου με άλλους σχολιαστές που προβαίνουν σε επικριτικά σχόλια. «Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, τους ηγέτες της και τις πολιτικές τους από τις επικρίσεις, όσο σκληρές και αν είναι. Φαίνονται να αποφεύγουν εντελώς τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» σημειώνεται στην έρευνα.
Η «στρατιά» αυτή είναι γνωστή στην Κίνα ως «Κόμμα των 50 σεντς», επειδή υπάρχει η φήμη ότι τα μέλη της πληρώνονται 50 λεπτά για το κάθε post τους. Όσον αφορά στη στρατηγική που ακολουθείται, επιδιώκεται να ανεβαίνουν τις ώρες που σημειώνεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα στα social media, ή όταν συζητάται ευρέως κάποιο αμφιλεγόμενο θέμα.
Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν έγγραφα και spreadsheets που διέρρευσαν το 2014, που αποκάλυπταν τα ονόματα και τα online ψευδώνυμα ανθρώπων στην υπηρεσία των κινεζικών αρχών που έκαναν δημοσιεύσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης.

http://www.naftemporiki.gr/story/1106739/i-kina-plimmurizei-ta-social-media-me-pliromena-sxolia-sumfona-me-ereuna


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg