Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοφίες...




Αυτό που έχει σημασία είναι όχι το πόσο μήκος ζωής έχεις, αλλά το πόσο έχεις ζήσει, πόσο νόημα έχει απορροφήσει και μεταβιβάσει η ζωή σου.

Αν δεν βρούμε τον καιρό να επισκοπήσουμε το παρελθόν,
δεν θα έχουμε επαρκή γνώση για να καταλάβουμε το παρόν,
ούτε να κουμαντάρουμε το μέλλον:
γιατί το παρελθόν ποτέ δεν μας αφήνει και το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Χωρίς τη λεκτική διατύπωση της υποκειμενικής εμπειρίας και τους ηθικούς γνώμονες, η αυτοσυνειδησία είναι ανολοκλήρωτη, το ίδιο και η αυτογνωσία και ο αυτοέλεγχος.

Οι λέξεις αρχικά δεν ήταν απλώς ένα μέσον για την επιτέλεση της μαγείας, αλλά ήταν αφ’ εαυτών η αρχέτυπη μορφή μαγείας. Η σωστή χρήση των λέξεων δημιούργησε για πρώτη φορά έναν νέο κόσμο φαινομενικά υπό ανθρώπινο έλεγχο. Κάθε απομάκρυνση από την εννοηματωμένη τάξη, κάθε σύγχυση γλωσσών, ήταν μοιραία για την μαγεία αυτή. Μόνον αν η σωστή λέξη χρησιμοποιούνταν στη σωστή τάξη έπιαναν τα ξόρκια. Το πάθος για μηχανική ακρίβεια, το οποίο ο άνθρωπος διοχετεύει τώρα στην επιστήμη και την τεχνική, προέρχεται πιθανότατα από την πρωταρχική μαγεία των λέξεων.

Η καθημερινή συμμετοχή σε μία μεστή νοήματος δραστηριότητα είναι ότι ακριβώς λείπει από την νεοτερική εκμηχανισμένη οικονομία και πιθανόν εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη βαριεμάρα και την παραβατικότητα των σημερινών νέων.

Ολες οι καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου (τροφή, εργασία, ζευγάρωμα) είναι αναγκαίες και άρα σημαντικές. Αλλά μόνο ως προαπαιτούμενα και στην έκταση που ζωογονούν τη συνειδητή του συμμετοχή του στη δημιουργική διαδικασία.

Η κουλτούρα μας ως σύνολο παραμένει ο ζωντανός μάρτυρας όλων όσων έχει υποστεί ο άνθρωπος, καταγραμμένα ή όχι.

Οι κομήτες ταξιδεύουν όσο γρήγορα ελπίζει να ταξιδέψει κάποτε ο άνθρωπος. Αλλά τα ατέλειωτα διαστημικά τους ταξίδια δεν αλλάζουν τίποτα εκτός από την κατανομή της ενέργειας. Μ’ αυτή την έννοια, η ανθρώπινη ιστορία στην ολότητα της, το ταξίδι της ανακάλυψης- αυτοδημιουργίας του ανθρώπου, είναι έως τώρα το κορυφαίο αποτέλεσμα της εξέλιξης του σύμπαντος.



(Πρόκειται για μια επιλογή από σημειώσεις διαβασμάτων. Δεν σημείωνα δυστυχώς την πηγή. Μερικές μάλιστα είναι "πειραγμένες" κι από μένα).

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαρά στο κουράγιο σου
Ο χρήστης Γιάννης Κοσμαράς είπε…
Με συγχωρείς φίλε, αλλά ανέκαθεν και μάλιστα στον πανικό της οικονομικής κρίσης που ακόμα βιώνουμε, εγώ αναρωτιόμουν αν "Eίμαι καλά;"
http://mia-parea.blogspot.gr/2009/08/blog-post_28.html
Κι αυτή την περίοδο πάλι τα ίδια ερωτήματα με στοιχειώνουν...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg