Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Σοφίες...
Αυτό που έχει σημασία είναι όχι το πόσο μήκος ζωής έχεις, αλλά το πόσο έχεις ζήσει, πόσο νόημα έχει απορροφήσει και μεταβιβάσει η ζωή σου.

Αν δεν βρούμε τον καιρό να επισκοπήσουμε το παρελθόν,
δεν θα έχουμε επαρκή γνώση για να καταλάβουμε το παρόν,
ούτε να κουμαντάρουμε το μέλλον:
γιατί το παρελθόν ποτέ δεν μας αφήνει και το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Χωρίς τη λεκτική διατύπωση της υποκειμενικής εμπειρίας και τους ηθικούς γνώμονες, η αυτοσυνειδησία είναι ανολοκλήρωτη, το ίδιο και η αυτογνωσία και ο αυτοέλεγχος.

Οι λέξεις αρχικά δεν ήταν απλώς ένα μέσον για την επιτέλεση της μαγείας, αλλά ήταν αφ’ εαυτών η αρχέτυπη μορφή μαγείας. Η σωστή χρήση των λέξεων δημιούργησε για πρώτη φορά έναν νέο κόσμο φαινομενικά υπό ανθρώπινο έλεγχο. Κάθε απομάκρυνση από την εννοηματωμένη τάξη, κάθε σύγχυση γλωσσών, ήταν μοιραία για την μαγεία αυτή. Μόνον αν η σωστή λέξη χρησιμοποιούνταν στη σωστή τάξη έπιαναν τα ξόρκια. Το πάθος για μηχανική ακρίβεια, το οποίο ο άνθρωπος διοχετεύει τώρα στην επιστήμη και την τεχνική, προέρχεται πιθανότατα από την πρωταρχική μαγεία των λέξεων.

Η καθημερινή συμμετοχή σε μία μεστή νοήματος δραστηριότητα είναι ότι ακριβώς λείπει από την νεοτερική εκμηχανισμένη οικονομία και πιθανόν εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη βαριεμάρα και την παραβατικότητα των σημερινών νέων.

Ολες οι καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου (τροφή, εργασία, ζευγάρωμα) είναι αναγκαίες και άρα σημαντικές. Αλλά μόνο ως προαπαιτούμενα και στην έκταση που ζωογονούν τη συνειδητή του συμμετοχή του στη δημιουργική διαδικασία.

Η κουλτούρα μας ως σύνολο παραμένει ο ζωντανός μάρτυρας όλων όσων έχει υποστεί ο άνθρωπος, καταγραμμένα ή όχι.

Οι κομήτες ταξιδεύουν όσο γρήγορα ελπίζει να ταξιδέψει κάποτε ο άνθρωπος. Αλλά τα ατέλειωτα διαστημικά τους ταξίδια δεν αλλάζουν τίποτα εκτός από την κατανομή της ενέργειας. Μ’ αυτή την έννοια, η ανθρώπινη ιστορία στην ολότητα της, το ταξίδι της ανακάλυψης- αυτοδημιουργίας του ανθρώπου, είναι έως τώρα το κορυφαίο αποτέλεσμα της εξέλιξης του σύμπαντος.(Πρόκειται για μια επιλογή από σημειώσεις διαβασμάτων. Δεν σημείωνα δυστυχώς την πηγή. Μερικές μάλιστα είναι "πειραγμένες" κι από μένα).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου

yankos είπε...

Με συγχωρείς φίλε, αλλά ανέκαθεν και μάλιστα στον πανικό της οικονομικής κρίσης που ακόμα βιώνουμε, εγώ αναρωτιόμουν αν "Eίμαι καλά;"
http://mia-parea.blogspot.gr/2009/08/blog-post_28.html
Κι αυτή την περίοδο πάλι τα ίδια ερωτήματα με στοιχειώνουν...