Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μας ψεκάζουν. Αλλά, από μέσα...



Υπάρχουν κάποιοι, καθώς πρέπει διανοούμενοι, οι οποίοι ειρωνεύονται την πολύ πλατιά διαδεδομένη στην κοινωνία μας άποψη ότι μας ψεκάζουν. 
Ο σοφός λαός όμως  -που ποτέεεεε δεν κάνει λάθος...- δείχνει τις καμπυλωτές άσπρες ουρές που αφήνουν κάτι μαύρα ιπτάμενα σημαδάκια εκεί ψηλά στον ουρανό και νοιώθει σχεδόν την υγρασία από τα χημικά που ρίχνουν. Πώς αλλοιώς, βλέπεις, θα μπορούσε να εξηγήσει ο πάνσοφος αυτός λαός το γεγονός ότι έχουμε υποστεί τα πάνδεινα και ως κοινωνία παραμένουμε για την ώρα κλινικά νεκροί, δεν αντιδρούμε.

«Πριν από τουλάχιστον 40 χρόνια ο Vance Packard, στο βιβλίο του The Hidden Persuaders, που σημείωσε τεράστια επιτυχία, παρουσίασε στο ευρύ κοινό την έννοια της «ασυναίσθητης αντίληψης». Συγκεκριμένα ο συγγραφέας μιλάει στο έργο του για τη γνωστή ιστορία του μηνύματος «ΠΙΕΙΤΕ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ» που εμφανίζεται στιγμιαία κατά την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας, ώστε να προξενήσει ασυνείδητα αίσθημα δίψας στους θεατές. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν από καιρό ότι ερεθίσματα ασθενή,  εξασθενημένα ή μικρής διάρκειας, αν και συχνά δεν γίνονται αντιληπτά ενσυνειδήτως, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε συμπεριφορική απόκριση.» (σελ.120)
Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν από καιρό, αλλά ο κύριος Packard συγκαταλέγεται για τους παραπάνω διανοούμενους μας, ακόμα και σήμερα, μεταξύ των συνωμοσιολόγων, κι ως εκ τούτου δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά μαζί του.   

Οι νευρολόγοι, ωστόσο, με ηλεκτρόδια μέσα στον εγκέφαλο και καταγραφικά μηχανήματα υψηλής ακρίβειας, προχώρησαν σε πειράματα και
«μελέτες που ακολούθησαν τεκμηρίωσαν το ενλόγω φαινόμενο. Στο εργαστήριο, η ασυναίσθητη αντίληψη –σήμερα ονομάζεται συχνά ‘αντίληψη χωρίς επίγνωση’- συνήθως καταδεικνύεται αν εκθέσουμε το άτομο σε ερεθίσματα υπερβολικά ασθενή, υπερβολικά σύντομα ή με υπερβολική ποσότητα ‘θορύβου’ για να γίνουν αντιληπτά ενσυνειδήτως, τα οποία όμως αρκούν για να επηρεάσουν τις ενέργειες του ατόμου στο πεδίο των λεκτικών επιλογών ή σε άλλες παρόμοιες διαδικασίες. Για παράδειγμα, αν παρουσιαστεί στο άτομο η λέξη ‘όπλο’ για μικρό χρονικό διάστημα, το άτομο θα πει μεν ότι δεν είδε τίποτα, όμως αν κατόπιν του ζητηθεί να επιλέξει μια λέξη που να ταιριάζει στη λέξη ‘σφαίρα’, είναι πιθανότερο να επιλέξει τη λέξη ‘πυροβολισμός’ παρά ‘υδρόγειος’». (σελ.121)

 Μερικά καρέ διάρκειας μόλις κάποιων δεκάδων msec, παρεμβαλόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα,  στη ροή μιας ταινίας, διαφήμισης, τηλεοπτικού προγράμματος, κλπ,  είναι υπεραρκετά. Μια εικόνα χίλιες λέξεις δεν λεν? Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι  με δικό τους το χόλυγουντ, με δικά τους κανάλια, με δικές τους εκπομπές αντιστάθηκαν στον πειρασμό στο να μας χειραγωγήσουν μ’αυτόν τον ύπουλο τρόπο. Υπουλο κι απαράδεκτο ταυτόχρονα, γιατί ακυρώνουν την βασικότερη των ανθρώπινων ελευθεριών, αυτή της ελεύθερης βούλησης και επιλογής.  Αυτή που ούτε ο …θεός δεν τόλμησε να ακουμπήσει, αφήνοντας στον άνθρωπο την δυνατότητα να βρει τον δρόμο μόνος του, μεταξύ του καλού και του κακού.
Αφ’ ης στιγμής η ματαιοδοξία και ο κυνισμός του πολιτικού προσωπικού, επέτρεψε  να εξομοιωθεί  ο πρόεδρος/ πρωθυπουργός της χώρας ή ένα κόμμα ολόκληρο με την μάρκα ενός απορρυπαντικού, ποιος θα σταμάταγε μετά τους πολιτικούς συμβούλους και τους διαφημιστές από το να κάνουν χρήση τέτοιων αποτελεσματικών, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πρακτικών? Ειδικά όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο τόσο ο κοινωνικός έλεγχος και η διατήρηση της εξουσίας. Και αν δεν το έκανε ο αγαπημένος μας βουλευτής ή κόμμα, στην τελική, μήπως δεν υπάρχει πάντα δίπλα στο κράτος κι ένα παρακράτος, ως «εναλλακτική» του πλούτου που χρηματοδοτεί;
Είναι παραπάνω από πιθανό ότι μας «ψεκάζουν» λοιπόν.  Αλλά όχι με εκείνα τα αεροπλάνα με την μακρινή άσπρη ουρά. Αλλά από τα μέσα-εκ των έσω,  με τα μέσα-τα ΜΜΕ.

ΥΓ. Οι παραπομπές είναι από το βιβλίο των Edelman M. Gerald (Βραβείο NOBEL 1972) και Tononi Giulio, με τίτλο “ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ: Πώς η ύλη γίνεται φαντασία”, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2008.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΝ ΚΙΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ"..................
Η.Β

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg