Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο χαλκάς της πείνας



Οι αρκουδιάρηδες τραβούν τον χαλκά της πείνας. Πονάει. Τόσα χρόνια τον φορούσαμε αδιαμαρτύρητα. Ηταν τα σκοινιά μπόσκα, κάναμε όλα τα τσαλίμια που μας δίδαξαν και φαινόταν σαν να αυτοσχεδιάζουμε. Σχεδόν το ευχαριστιόμασταν.

Οι αρκουδιάρηδες, όμως, είχαν εξ αρχής το σχέδιο για τη ζωή μας, για κάθε μέρα και κάθε περίσταση. Αρχικά ήταν η εκπαίδευση. Από μωρά μας έσπρωχναν πάνω στην αναμμένη λαμαρίνα, ενώ ο  αρκουδιάρης βάραγε στο ντέφι το «σήκω χόρεψε κουκλί μου». Κι ενώ χοροπηδούσαμε στα δύο πίσω πόδια για να περιορίσουμε εκεί το κάψιμο,  ο εγκέφαλος μας έγραφε τον αυτοματισμό του ντεφιού και του υποτιθέμενου χορού. Πανεπιστήμια έκαναν οι αρκουδιάρηδες, παβλόφ-σκυλων καθηγητών της κοινωνικής ψυχολογίας, να μελετούν αυτούς τους αυτοματισμούς, πάνω στην τέχνη της διοίκησης των αρκούδων  και της εκούσιας εκμετάλλευσης του πόνου και του κόπου.

Εμείς, δεν χρειάστηκε ποτέ νάχουμε δικό μας σχέδιο. Ακόμα κι ο σύντροφος Λένιν υιοθέτησε τις αρχές της «επιστημονικής» οργάνωσης της εργασίας ενός μισάνθρωπου ονόματι Ταίηλορ. Μάθαμε να παίρνουμε την κάρτα καθηκόντων, να περιμένουμε το σύνθημα και να εκτελούμε. 

Είναι λίγοι και μικροί οι αρκουδιάρηδες. Να μπορούσαμε μόνο να ορθώσουμε τον όγκο μας μπροστά τους. Και να μουγκρίσουμε…. Κάποτε είδα ένα τεράστιο ελέφαντα που γέρασε, δεμένος σ’ένα σκοινί πέντε μέτρα, κάνοντας κύκλους γύρω απ’ένα πάσαλο. Το σκοινί αυτό, άθραυστο όταν ο ελέφαντας ήταν νήπιο, γράφτηκε στον εγκέφαλό του ως τέτοιο εσαεί. Όπως και το ότι ζωή είναι το να κάνεις κύκλους γύρω από ένα πάσαλο.

Όμως, το παρήγορο είναι ότι δεν μπορούν να μας δέσουν όλους. Οσο κι αν οι κωλο-μηχανικοί τους (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, κλπ) προσέχουν μη ξεφύγει κανείς. Η μισή ανθρωπότητα ζει εκτός πόλεων, σε μικρές ανθρωπινότερες κοινότητες,  κι ακόμα σε χώρες κι επαρχίες με προ-καπιταλιστικούς θεσμούς. Κι υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Εμείς βαρύναμε, ωστόσο, είπε ο «επαναστάτης» ποιητής σε μια Σονάτα του Σεληνόφωτος. Δεν αντέχουν, λέει,  πια τα πίσω πόδια μας τον όγκο μας,  να σηκωθούμε και να φοβίσουμε τους αρκουδιάρηδες. Φλερτάρουμε με την ανυπακοή, αλλά με σύντροφο το θάνατο και την παραίτηση, ξάπλα κάτω από την εξάντληση, με τον χαλκά να σκίζει τα ματωμένα ούλα μας. 

Μα ποιος μπορεί να παίζει παιγνίδια με το θάνατο, ως το τέλος,  αναρωτιέται ο ποιητής. Γι’αυτό κι οι αρκούδες σηκώνονται και πορεύονται, «χαμογελώντας» με τα σκισμένα χείλια τους, στις πενταροδεκάρες που τις πετάνε.  «Γιατί οι αρκούδες που γεράσανε, το μόνο που έμαθαν να λένε είναι: ευχαριστώ , ευχαριστώ. Άφησε με να ‘ρθω μαζί σου».  Πορεύονται στην Ιερά Οδό του Σικελιανού κι ονειρεύονται ότι θε νάρτει κάποτε η μέρα «που η ψυχή τής αρκούδας και του Γύφτου, κ' η ψυχή μου, που Mυημένη τηνε κράζω, θα γιορτάσουν μαζί».

Υ.Γ. Φάνηκαν να μένουν λίγο πίσω οι ποιητές μας στην προκειμένη. Χρειαζόμαστε επειγόντως τους δικούς μας μηχανικούς. Οι αυτοματισμοί στους οποίους μας εκπαιδεύουν συνεχώς, χρειάζονται διόρθωση. Κι οι ποιητές που θα μας εμπνεύσουν, χρειάζονται κι αυτοί την ορθολογική διέξοδο στο φως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg