Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εχουμε και λέμε...


Για το λόμπυ της δραχμής,  έτσι είναι: θα ωφεληθούν πολύ οι έχοντες τα 400 -κατ’άλλους- 600 δις Ευρώ στο εξωτερικό. Είναι ύποπτο όμως και κάνει την όλη συζήτηση πολιτικάντικη, ότι αυτοί που εκστομίζουν τις κατηγόριες περί λόμπυ είναι οι ίδιοι οι …έχοντες, με το πολιτικό προσωπικό τους. Αυτοί που μαζί τα φάγανε. Βεβαίως και τους νοιάζει να αποτιμώνται σε Ευρώ τα περιουσιακά που έχουν στην Ελλάδα, παρά να απαξιωθούν  με τη δραχμή και τις διαδοχικές υποτιμήσεις της. Κι αν όμως συμβεί το απευκταίο της δραχμής, οι καταθέσεις τους του  εξωτερικού θα τους βοηθήσουν να πατσίσουν την χασούρα αγοράζοντας πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία κοψοχρονιά.  
Πάντως, αυτά τα οικονομικά διλήμματα –λυμένα ούτως ή άλλως, για τους έχοντες στη βάση του «γράμματα κερδίζω, κεφάλι χάνεις»- ελάχιστα μας ενδιαφέρουν. Σημασία έχει τι θα μπορούσαν να πουν οι 1,5 εκατ. άνεργοι.  Κι αν τους ακούω καλά εκεί που τους συναντώ –πάντα εκτός τηλεόρασης- και πιάνω τους ψιθύρους τους, είναι ότι
-          τα σπίτια μας ούτως ή άλλως παίζεται να τα χάσουμε, όχι όμως από τους … «κομμουνιστάς» που μας είχαν κάνει να φοβόμαστε, αλλά από τις τράπεζες
-          όταν δεν έχω χρήμα στην τσέπη, πολύ λίγο με νοιάζει αν αυτό λέγεται δραχμή ή Ευρώ.

Αν όλο το πρόβλημα το δημιούργησαν οι τράπεζες, είτε γιατί απ’αυτούς ξεκίνησε η κρίση στην Αμερική, είτε γιατί δάνειζαν τις ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς να με ρωτά κανείς αλλά ούτε και να με ενημερώνει, τότε να αλλάξουμε το τραπεζικό σύστημα. Κάτι σάπιο πρέπει να’χει αυτό το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν από την καλλιέργεια του χωραφιού, μέχρι την ταμιακή μηχανή του σουπερ-μάρκετ, σ’όλα αυτά τα ενδιάμεσα στάδια να επιβαρύνεται κατά 40% η τιμή που πληρώνω εγώ ο καταναλωτής, με τόκους που πλήρωσαν όλοι αυτοί οι παραγωγοί και έμποροι δανειζόμενοι από τις τράπεζες, για να μπορέσουν να παράγουν και να διακινήσουν τα προϊόντα τους. Τι σόι δουλειά είναι αυτή του χοντρο-τραπεζίτη που δικαιούται σαν βδέλλα να αφαιμάσσει  το 40% όλου του πλούτου μας? Τι παράγουν τέλος πάντων οι τράπεζες για να δικαιούνται τέτοια αμοιβή?
Άντε και να μην είναι 40% του ΑΕΠ το σύνολο των τόκων που καρπώνονται οι τραπεζίτες. Τόσο τέλος πάντων υπολογίζουν κάποιες μελέτες να είναι για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Και να’ναι μόνο 30% για την Ελλάδα επειδή έχουμε και τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Αν κρατικοποιούσαμε το τραπεζικό σύστημα και καρπωνόμασταν εμείς ως δημόσιο αυτό το ποσοστό, τότε σε επτά το πολύ χρόνια θα’χαμε ξοφλήσει. Και δεν θα χρωστούσαμε μία. Όχι όπως τώρα που ξοφλάμε ακόμα δάνεια του Όθωνα! Απίθανο!… Έλεγαν οι προ-παππούδες μας, ακόμα, ότι «οι Εβραίοι -κι εννοούσαν οι τράπεζες- κυβερνούν τον κόσμο». Κερδίζοντας  τόσα χρήματα ναι, είσαι ο πιο ισχυρός. Αγοράζεις κυβερνήσεις, κάνεις πραξικοπήματα, διορίζεις ανθρώπους κλειδιά, εξαγοράζεις τον τύπο. Μόνο που η εξουσία δεν γεννιέται από το πουθενά. Την υφάρπαξαν από μας τους πολλούς, μερικούς αιώνες πριν, εκχωρώντας τους το δικαίωμα να τυπώνουν χρήμα και να μη λογοδοτούν πουθενά, παρά μόνο στα δικά τους διατραπεζικά όργανα.

Η λύση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες. Μάλιστα. Αυτή είναι πολιτική πρόταση. Μόνο που όταν εκλεγεί πρώτη δύναμη και δεν θα έχει αυτοδυναμία,  θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις» για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Εκεί το ζήτημα της κρατικοποίησης των τραπεζών (όπως και πολλά άλλα) θα ξεχαστεί. Άσχετα, αν χρεωνόμαστε ως λαός για να γίνουμε μεγαλομέτοχοι στις τράπεζες -αυτή είναι η επικείμενη ανακεφαλαίωση των τραπεζών- αλλά εκχωρήσαμε τις μετοχές μας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να τις πουλήσει σε 5 χρόνια στις ξένες τράπεζες, χωρίς να πάρουμε καν τα λεφτά που δανειστήκαμε!

Εμείς οι ‘Έλληνες δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δραχμή. Το να υπομείνουμε να δούμε τα εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα να γίνονται όνειρο ζωής, είναι η ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης στη νέα γενιά των ανέργων. Αφού με την δραχμή και την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχουν περισσότερες ελπίδες να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για τα παιδιά μας, ας το κάνουμε για να τα κρατήσουμε τουλάχιστον εδώ, να μη φύγουν έξω και να βοηθήσουμε στο μεγάλωμα των παιδιών τους, στα σπίτια που χτίσαμε γι’αυτά. Κι όχι να χαθούν και τα σπίτια μας μέσα από την εγκατάλειψη και την πίεση των χαρατσιών και να καταλήξουν  στα χέρια των τραπεζών και των ξένων συνταξιούχων. Ας το κάνουμε μόνοι μας, πριν το κάνουν οι Βόρειοι για μας όταν θα έχουν ήδη στήσει τους μηχανισμούς στήριξης του Ευρώ που διαπραγματεύονται.

Και μπορεί να μη φτάνει και η επιστροφή στη δραχμή. Το σωστό θα είναι να βγούμε και από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να ασκήσεις αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και να σου απαγορεύει η Ένωση να προστατέψεις με δασμούς την εγχώρια παραγωγή σου ή να σου υπαγορεύει εμμέσως το τι θα σπείρεις στα χωράφια σου. Το μεγάλο κόλπο του Ευρώ χάρι στο οποίο η βιομηχανία των Βορείων κατάφερε να αφοπλίσει τους ανταγωνιστές της του νότου από το πανίσχυρο όπλο της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος (δραχμή, λιρέτες, πεσέτες, κά) πρέπει να αποκαλυφθεί. Όπως και το ξεβράκωμα της παραγωγικής μας μηχανής κατά την είσοδο μας στην τότε ΕΟΚ καταργώντας όλους τους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο μακαρίτης Καραμανλής είχε πει στους εγχώριους βιομηχάνους τότε εκείνο το καταπληκτικό «σας ρίχνω στην θάλασσα και κοιτάξτε να μάθετε καλό κολύμπι για να μη πνιγείτε». Το πόσοι πνίγηκαν φάνηκε από την αποβιομηχάνιση που ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες. Άσχετα αν βολεύει το σύστημα να κατηγορεί γι’αυτό το ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές.
Οποιοσδήποτε φοιτητής οικονομικών από το πρώτο έτος μαθαίνει ότι τα τρία βασικά εργαλεία οικονομικής πολιτικής είναι η νομισματική πολιτική, η βιομηχανική και η δημοσιονομική. Τις δύο πρώτες ήδη τις εκχωρήσαμε στις Βρυξέλλες. Τώρα μεθοδεύεται να χάσουμε οριστικά και την τελευταία. Και θα’χουμε μια χώρα χωρίς νοικοκύρη, χωρίς κράτος (αν εξαιρέσεις στρατό, αστυνομία και ματ!). Θα περιμένουμε τους Βορείους να αποφασίζουν αυτοί για τη μοίρα μας. Αν είναι δυνατόν…

Το περίφημο «Ελληνικό πείραμα» δεν έχει τίποτα πρωτότυπο ως προς την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας.  Η ίδια πολιτική και χειρότερη εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Οι ίδιες οι ΗΠΑ σε πολλούς δείκτες κοινωνικής ευημερίας βρίσκονται πίσω ακόμα και από Αφρικανικές χώρες. Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, η μερική απασχόληση και η διάλυση των συνδικάτων κάνουν θραύση και στην Αγγλία και στη Γερμανία. Το «Ελληνικό πείραμα» έγκειται στην ιδιαιτερότητα που έχει το να προσπαθήσουν να κάνουν σε μια κοινωνία στον ελάχιστο δυνατόν χρόνο (2-3 χρόνια) αυτό που στις άλλες αναπτυγμένες κοινωνίες το κάνουν σε βάθος 2-3 δεκαετιών. Στις «πολιτισμένες» χώρες οι οικονομολόγοι/ψυχολόγοι/κοινωνιολόγοι-μηχανικοί ελέγχου των κοινωνιών ακολουθούν -χάρη και στο πυροβολικό της προπαγάνδας των media- την τακτική του μιθριδατισμού: οι περικοπές σε μικρές δόσεις και σε βάθος χρόνου ώστε να συνηθίζει το κοινωνικό σώμα και να μην αντιδρά. Όπως ακριβώς συνηθίζει κανείς και στο ισχυρότερο δηλητήριο. Η αναντίστοιχη, της πραγματικότητας, δυσφήμηση που τρώμε ως λαός (τεμπέληδες,  διεφθαρμένοι, κλπ) απευθύνεται από τους «μηχανικούς» στις εκεί κοινωνίες ώστε αν αποτύχει το πείραμα μας και βουλιάξουμε στην μεγάλη δυστυχία ή σε καμιά χούντα να τα ρίξουν πάνω μας: «η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση» επαναλαμβάνουν οι ηγεμόνες του βορρά.

Η μοίρα που μας επιφυλάσσουν δεν είναι «ακόμα αυτή την άνοιξη ραγιάδες». Δεν πρόκειται να ξαναγίνουμε όπως ήμασταν ούτε σε τριάντα χρόνια μ’αυτή την πολιτική. Τα μέτρα αφαίμαξης από την αγορά ρευστότητας 11 δις που ψηφίστηκαν με το μεσοπρόθεσμο του 3ου μνημονίου φέτος τον Νοέμβριο, θα τα νοιώσουμε από τον Μάιο του 2014 και μετά.  Όταν κληθούμε να πληρώσουμε τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Αφού όμως στεγνώνουν, ακόμα και το 2014, από ρευστότητα την αγορά, που ήδη είναι στα όρια της λιποθυμίας –άσχετα του «δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη»- τότε η ανάκαμψη φεύγει σε μη προβλέψιμο χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας προετοιμάζουν και γι’ άλλα μνημόνια κι άλλα μεσοπρόθεσμα προγράμματα σωτηρίας μας. Κάποιοι εκ των ιθυνόντων του βορρά δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα χρειαστούμε 20 χρόνια να ανακάμψουμε. Άλλους τους ξεφεύγει ότι θα χρειασθούμε μία γενιά, εννοώντας δύο: μια των σημερινών εικοσάχρονων που είναι όμως ήδη κακομαθημένη στον καταναλωτισμό και σε πρότυπα υψηλού βιοτικού επιπέδου και θα δαμασθεί δύσκολα να ζήσει στην φτώχεια και μια των παιδιών τους που έχοντας μεγαλώσει στην φτώχεια, θα μπουν στην αγορά εργασίας με μισθούς Ινδιών αδιαμαρτύρητα.
Το ζητούμενο για τους τραπεζίτες, τους μεγαλοβιομηχάνους και τα φερέφωνά τους είναι η μέγιστη εκμετάλλευση μας με κατοχύρωση κοινωνικής ειρήνης. Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο τους στον σχεδιασμό της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και όχι αν ο δείκτης του εξωτερικού μας χρέους προς το ΑΕΠ είναι 120% το 2020 ή 130%. Οι αριθμοί δεν είναι παρά ο κανόνας του παιχνιδιού των ανταγωνιζόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων και η γλώσσα επικοινωνίας τους. Με «πολιτική λύση» μπορούν να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα: αυτοί έχουν το καρπούζι (τα λεφτά) αυτοί και το μαχαίρι (πολιτικούς και media). Tο μόνο που τους ενδιαφέρει στο ελληνικό πείραμα είναι τα πειραματόζωα να κινούνται μονίμως στην κόψη του ξυραφιού της ανέχειας, αλλά να διατηρείται η κοινωνική «τάξις» και να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, αλλά να δίνουν τη συναίνεση τους στις άνωθεν επιλογές. Με υποταγή στη μοίρα τους και στην φτώχεια τους. Το απαράδεκτο είναι ότι επιδιώκουν αυτό, σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος και η αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να μορφώσει και να ικανοποιήσει όλη την ανθρωπότητα στους τομείς, τουλάχιστον, των βασικών αναγκών σίτισης, στέγασης και υγείας και παιδείας.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…

Ζητώ να με συγχωρέσετε προκαταβολικά για το μακροσκελή μου σχόλιο και για την απρόοπτη πρόσκληση της υπομονής σας. Ο παρακάτω σύνδεσμος είναι ένα βίντεο-απάντηση (διάρκειας 1:45) το οποίο κατά τη ταπεινή μου άποψη καλύπτει όλες τις παραγράφους του κειμένου σας κύριε Γιάνκο. Θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει γόνιμα σε αυτή τη ενδουπολογιστικά διαμεσολαβημένη επικοινωνία μας. Ξεκινάει κάνοντας αναφορά στην λεγόμενη “Αραβική άνοιξή” και συνεχίζει σε όλα αυτά τα καυτά θέματα που απασχολούν εσάς και όλους μας σήμερα. Μόνο που δεν εστιάζει τόσο σε αριθμούς και άλλα πολιτιστικά συμπτώματα αλλά στο επί της ουσίας. Αφήνει τη καθημερινή ιδεολογική, κομματική, πολιτικάντικη γλώσσα, τον καταγγελτικό κομφορμισμό που συχνά χρησιμοποιούμε εμείς οι έφηβοι-έλληνες –ως γνωστών ο έφηβος μόνο καταγγέλλει, έχει πολλά δικαιώματα και καμιά ευθύνη για αυτό και πάντα φταίνε μόνο οι άλλοι, για αυτό και τα μνημόνια, η εξάρτηση από διάφορους πατέρες κ.τ.λ- για να προχωρήσει σε μια ανώτερη μορφή γνώσης που είναι η κατανόηση – ένας τρόπος σκέψης, που ανήκει στον βόρειο –ώριμο κατά την επιστήμη της ανθρωπολογίας- άνθρωπο, ο οποίος ξέρει -τουλάχιστον καλύτερα από εμάς- πως "αν ζεις για να τρως θα γίνεις κτήνος, ενώ αν τρως για να ζεις φτιάχνεις κοινωνίες"! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, από τη στρατόσφαιρα και ας ζουμάρουμε layer-layer προς τα κάτω. Καλή προβολή!


http://www.antifono.gr/portal/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/%CE%A1%CE%AC%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/2718-%CE%9F-%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A1%CE%AC%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-27%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.html
Ο χρήστης Γιάννης Κοσμαράς είπε…
Σε μεγάλο μπελά μ’έβαλες με την παραπομπή σου. Τον πονηρό αυτό παππούλη (κατά το «θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή» του Σαββόπουλου) έτυχε να τον δω σε κανα-δυό τηλεοπτικές εμφανίσεις του και κόλλησα να τον ακούσω, όχι γιατί εξηγούσε και μάθαινα κάτι καινούργιο, αλλά γιατί τον κολάκευαν τόσο οι παρουσιαστές ως διανοούμενο, καινοτόμο, πρωτότυπο, κλπ, που ηδονιζόμουν μαζοχιστικά μη κατορθώνοντας να βρω νόημα και ουσία σ’αυτά που τόσο στομφώδικα εκστόμιζε.
Ξεκίνησα να παίξω την παραπομπή σου αλλά με την πρώτη ερώτηση «πές μας τι συμβαίνει στον κόσμο. Εχουμε κρίση διατροφική, οικονομική, …?» η μελετημένα (από επικοινωνιακή άποψη) προκλητική απάντηση του ήταν «έχουμε κρίση επικοινωνιακή». Στην συνέχεια εξηγεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση οφείλεται στην ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία παγκοσμιοποιήθηκε η οικονομία, οπότε προκλήθηκαν ανεξέλεγκτα (καιρικά?) φαινόμενα που δοκίμασαν κοινωνίες και οικονομίες και σάρωσαν ότι πλαστά φαινόμενα υπήρχαν ή φούσκες»!!
Στο σημείο αυτό είπα δεν θ’αντέξω 1ώρα και 45 λεπτά συνέντευξη, θα καταλήξω με ηρεμιστικά, και είπα να Googlάρω τον ενλόγω κύριο μπας και βρω γραπτά του. (Ο προφορικός λόγος –ειδικά ο τηλεοπτικός- συχνά αδικεί τον ομιλούντα και δεδομένου ότι ο ενλόγω κύριος λανσάρεται ως διανοούμενος περίμενα στα γραπτά του να έχει κάτι από τον δυτικό ορθολογισμό και την αυστηρότητα που επιβάλλει η όποια ακαδημαική του ιδιότητα).
Μετά από κατεβατά you tube συνεντεύξεων και ομιλιών στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, σε όλα σχεδόν τα κανάλια, κλπ, ώ του θαύματος, βρίσκω το http://steliosramfosgr.wordpress.com. Εδώ είμαστε λέω. Αρχίζω να τρέχω τις αναρτήσεις προς τα κάτω και μεσ’στον εκνευρισμό δεν βρίσκω ούτε ένα κείμενο του. Πάω στις «Κατηγορίες» του blog και ανακαλύπτω ότι σε συνολικά 73 αναρτήσεις που έχει το blog μόνο οι 8 είναι κείμενα. Κι όταν πάω και σ’αυτά δεν είναι παρά συνεντεύξεις σε εφημερίδες!
Αγαπητέ φίλε, συγγνώμη που θα σε πικράνω, αλλά ο πράος και αξιαγάπητος αυτός παππούλης είναι καλός μόνο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, με μια νταμιτζάνα κρασί, να τον έχεις παρέα και να κάνεις καζούρα με τις βαρύγδουπες διατυπώσεις του. Ξέρω ότι έχει πολλούς θαυμαστές, ειδικά σε ευαισθητοποιημένα άτομα μεταξύ 25 και 40 φαντάζομαι, συμπεριλαμβανομένης και της ανηψιάς μου. Τον παππούλη αυτό τον κατατάσσω στην κατηγορία εκείνη των αγυρτών διανοούμενων, που στρατεύθηκαν από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό να ξεστομίζει τις αρλούμπες του (με την μορφή μισών και διαστρεβλωμένων αληθειών) και να μπερδεύει τον όποιο καλοπροαίρετο ψάχνει κάτι διαφορετικό από τον τρέχοντα λόγο, σ’όποια κατηγορία κι αν ανήκει αυτός. Παίρνει εκείνο το βαθυστόχαστο ύφος του αγιορείτη πνευματικού, με βασική διαφορά όμως ότι αυτός έχει δεύτερες και τρίτες σκέψεις πίσω απ’ότι λέει και στερείται επιπλέον εκείνης της αγαπητικής σχέσης με τον κόσμο, που θα περίμενε κανείς από έναν πράο ορθόδοξο χριστιανό.
Ασχολήθηκα πολύ ώρα όμως με τον ενλόγω κύριο, δεν νομίζω να το αξίζει, αλλά ελπίζω κι εύχομαι να ήταν πρόχειρη η έρευνα μου και να κάνω λάθος στις εκτιμήσεις μου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg