Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερωτας και Επανάσταση

Τραγουδήθηκε ο έρωτας από τους μεγαλύτερους ποιητές και βάρδους. Στις δίνες του βιώθηκαν τα πιό όμορφα συναισθήματα.
Εγώ, βέβαια, πέρα απ’τα φτερά κι ένα μόνιμο ηλίθιο χαμόγελο που μου κόλαγε, τον βίωσα ως κάτι το εξαιρετικά επώδυνο. Γιατί σ’όλες τις περιπτώσεις που ερωτεύτηκα, στην τελική, σε κάποια προσωπική μου αναπηρία το απέδιδα. Η οποία, όμως, μέσα από στην ερωτική σχέση φωτιζόταν και μου δινόταν η δυνατότητα στην συνέχεια να την ξεπεράσω. Σε μια περίπτωση ένοιωθα χωριάτης, ακαλλιέργητος, αμόρφωτος. Μου άφησε το στίγμα της σπρώχνοντας με στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης, διάβασμα και αυτοπαρατήρηση. Σε μια άλλη, ένοιωθα «διαφορετικός», δυσπροσάρμοστος, όλο ανασφάλειες. Μου πρόσφερε τον κοινωνικό καθωσπρεπισμό κι έναν μικροαστικό ρόλο-ταυτότητα και τέλειωσα.

Μεγάλο πράγμα ο έρωτας. Από το πουθενά, σαν το βέλος του Εκτορα βρίσκει την πτέρνα του καθενός. Ο συνειδητοποιημένος ανακαλύπτει τα αδύναμα σημεία του και προσπαθεί να αυτοβελτιωθεί. Ο έχων κάποιας φρένας βιώνει το μεγαλείο των στιγμών και μεγαλώνει ως άνθρωπος. Ο απλά ζωντανός άνθρωπος μπορεί να αποδιοργανωθεί εντελώς.

Κι επειδή έχει τις ρίζες στο βασικό ένστικτο της σεξουαλικής έλξης, επιλογής και αναπαραγωγής μπορεί να αγγίξει γι’αυτό τον λόγο τον καθένα μας. Και να τον οδηγήσει στο να εναντιωθεί στην κοινωνία, στα πρέπει και στα πιστεύω της. Τον κάνει δηλ. να επαναστατήσει.

Η σεξουαλική απελευθέρωση έφερε μαζί της την παρακμή της ρομαντικής αγάπης, του έρωτα. Εφερε μαζί της μια αντίληψη της σεξουαλικής πράξης εντελώς πραγματιστική. Αποζητούμε το σεξ για την ηδονή. Για τον ερεθισμό των ερωτογόνων ζωνών μας. Ο Αλλος παύει να είναι πρόσωπο. Μετατρέπεται σε μέσο και αντικείμενο ικανοποίησης των σεξιστικών φαντασιώσεων μας. Φτιάχνουμε το έργο τέχνης του εαυτού μας μπρος στον καθρέπτη και ψάχνουμε στους γύρω μας τις φωτογραφίες των ιλουστρασιόν περιοδικών και της κινηματογραφικής πραγματικότητας.
Η αναζήτηση της ηδονής έχει αναχθεί σε αυτοσκοπό. Την ψάχνουμε στην κατανάλωση, στην διασκέδαση, στην επιλογή των ταινιών που θα δούμε (μόνο κωμωδίες), στην επιλογή των θεμάτων συζήτησης (αποφυγή των σοβαρών), κλπ. Ενώ ταυτόχρονα έχουμε εμβαπτίσει το λεξιλόγιο μας και κάθε πτυχή της ζωής σε σεξιστικά υπονοούμενα.

Οι διαμορφωτές της κοινωνίας μας μέσω των μηχανισμών προπαγάνδας (τηλεόραση και life style περιοδικά, κυρίως) στο όνομα της απελευθέρωσης κατόρθωσαν να νεκρώσουν τη ζωτική λειτουργία του έρωτα, να απονευρώσουν την επαναστατική του δύναμη και να καθυποτάξουν τους ανθρώπους σε μια κυνική πραγματιστική λογική.
Ο σεξισμός χέρι-χέρι με την ιδεολογία της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Αυτή η χαλάρωση των σεξουαλικών περιορισμών, εντός και εκτός του γάμου, μοιάζει να είναι συνειδητή επιλογή των διαμορφωτών της κοινωνίας μας.

Οι ερωτικές σχέσεις, όμως, ήταν και θάπρεπε να είναι ο πιο προσωπικός και απροσπέλαστος χώρος του καθενός μας. Για ατελείωτα εσωτερικά ή αστρικά ταξίδια. Αυτή η «χειραφέτηση» και «απελευθέρωση», τελικά προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για την πιο ύπουλη και την απόλυτη μορφή καθυπόταξης της κοινωνίας μας. Μιας καθυπόταξης που ολοκληρώνει την καθυποταγή μας στις «αόρατες δυνάμεις της αγοράς» και σε μια οργάνωση της εργασίας που σχεδιάστηκε για να μετατρέπει τους ανθρώπους σ’εξαρτήματα μηχανής, αντί να τους προσφέρει την χαρά μιας όποιας δημιουργίας.

"Οι σεξουαλικές σχέσεις, αντί για συναισθηματικές, τείνουν να εξομειώνονται με απλές κοινωνικές σχέσεις.
Η πλειονότητα των συγκαιρινών μας δηλώνει ότι δεν ερωτεύτηκε ποτέ.
Περαστικά μας".


Σχόλια

Ο χρήστης Mikros Alitis είπε…
Το πιο όμορφο πράγμα είναι να έχεις έναν άνθρωπο να σε αγαπά, έχω μακροχρόνια σχέση και πραγματικά μπορώ να καταλάβω τι χάνουν όλοι αυτοί των ευκαιριακών σχέσεων της μιας εβδομάδας.... Είναι κρίμα γιατι παρόλα τα αντιθετα μηνύματα από τραγουδια - τηλεόραση, η ευτυχία κρύβεται στους δικούς μας ανθρώπους...
Ο χρήστης Γιάννης Κοσμαράς είπε…
Μεγάλη κουβέντα η ευτυχία Μικρέ Αλητο-λογοτέχνη.
Συμφωνώ ωστόσο μαζί σου, ότι είναι κρίμα που οι γύρω μας την ψάχνουν κυνηγώντας εικόνες και φαντάσματα με σχέσεις της βδομάδας.
Κι είναι κρίμα και για μας, στο βαθμό που η ίδια η ευτυχία μας επηρεάζεται από την εικόνα και τα μηνύματα που εκπέμπουν καθημερινά αυτοί οι γύρω μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg