Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζωντανοί vs virtual συλλογικοί χώροι

Ημασταν δυο-τρεις, υποκριτές τελικά, σ’έναν μικρό Δήμο της χώρας μας, που είπαμε πως δεν πάει άλλο νάμαστε μόνοι και αποφασίσαμε να γίνουμε περισσότεροι. Ετσι, καθήσαμε -ο ένας δηλ. με τις ιδέες των άλλων δύο- και γράψαμε το παρακάτω Κάλεσμα, για τη δημιουργία ενός ζωντανού, κι όχι virtual, Συλλογικού Χώρου. Το πνεύμα μας ήταν ότι δεν θέλαμε ούτε προέδρους, ούτε εκλεγμένους αντιπροσώπους. Και ότι ο σκοπός του θα καθοριζόταν από τις επιθυμίες όσων συμμετέχουν. Επειδή, όμως, εμείς αποδειχθήκαμε ελλειμματικοί στα οργανωτικά, και εν ολίγοις κολλήσαμε, προσφέρουμε τη σκυτάλη σε άλλους πιο ζωντανούς, έτοιμους και ικανούς. Αν προχωρήσει κανείς στη Θεσσαλονίκη, ας φωνάξει κι εμάς …

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο, οπότε η συνεργασία, η επικοινωνία, η συμμετοχή στα κοινά και η συλλογική έκφραση είναι το ζητούμενο.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του ευρύτερου Δήμου και περιχώρων.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός Συλλογικού Xώρου έκφρασης και δημιουργίας, και στόχος η δυνατότητα παρέμβασης και κατάθεσης στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής (με κυρίαρχο ίσως θέμα τις Σκουριές, μια οικολογική βόμβα που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας).
Η πολιτική, ιδεολογική ή θρησκευτική ταύτιση των φρονημάτων των συμμετεχόντων δεν είναι προαπαιτούμενο. Τουναντίον η ποικιλία αυτών αντιπροσωπεύει την πραγματική κοινωνία μας στην οποία ζούμε και εμείς επιδιώκουμε την επικοινωνία με το σύνολο της κοινωνίας. Προαπαιτούμενο όμως είναι ο σεβασμός στην ετεροδοξία του άλλου και ζητούμενο η άρθρωση τεκμηριωμένου λόγου και η πειθώ του άλλου.
Ο Χώρος δεν έχει ανάγκη από αιρετούς ή χαρισματικούς ηγέτες, διαφωτιστές ή εκπροσώπους. Η εκπροσώπηση, όποτε χρειασθεί, θα είναι συλλογική και κατά περίπτωση, ο συντονισμός των συζητήσεων θα γίνεται εκ περιτροπής από διαφορετικούς συμμετέχοντες και η ανάληψη των διαφόρων δράσεων θα γίνεται από εθελοντές με τις αντίστοιχες ικανότητες.
Ενδεικτικές δράσεις και τρόπος λειτουργίας του Χώρου είναι οι κάτωθι:
- Κατάρτιση προγράμματος παρουσιάσεων και συζητήσεων, με θέματα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων, σε εβδομαδιαία ή 15ήμερη βάση. Το πρόγραμμα, οι εισηγητές εκ των συμμετεχόντων και 1-2 ενδεικτικά βιβλία ή άρθρα θα γνωστοποιούνται εκ των προτέρων για την προετοιμασία του συνόλου. Στο πρόγραμμα αυτό θα παρεμβάλλονται ενδεχομένως ενημερώσεις από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, είναι δυνατόν να προσκαλούνται ειδικοί για κάθε θέμα, όχι για από καθέδρας ομιλίες αλλά για τον εμπλουτισμό του διαλόγου.
- Με βάση τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων αναμένεται να σχηματισθούν επιμέρους ομάδες για δράσεις, όπως η λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού τοπικής εμβέλειας, η παρακολούθηση περιβαλλοντικών θεμάτων (διαχείριση σκουπιδιών του Δήμου, υδάτινοι πόροι, ...), η έκδοση έντυπου συλλογικής έκφρασης, καλλιτεχνικές ομάδες, κλπ.
- Δημιουργία μίνι κινηματογραφικής λέσχης με προβολές ταινιών και συζητήσεις επί των ταινιών.
- ....
Ο Συλλογικός Χώρος θα είναι ανοικτός σε καθένα που επιθυμεί να συμμετέχει. Οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία και μόνο όταν ο εξαντλητικός διάλογος αποτυγχάνει να επιτύχει ομοφωνία, θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5 των παρευρισκομένων. Τυχόν περιχαράκωση του ή αδυναμία ευαισθητοποίησης και συμμετοχής του κόσμου, θα είναι σύμπτωμα δυσλειτουργίας και αποτυχίας του.
Τα όποια έξοδα λειτουργίας του θα καλύπτονται από τις εισφορές των συμμετεχόντων, ή από εκδηλώσεις που θα κάνει ο συλλογικός χώρος.
Το πρόβλημα της στέγασης θα επιδιωχθεί κατ’αρχάς να λυθεί από την χρήση υφιστάμενων χώρων, που θα ζητηθούν από τους φορείς στους οποίους ανήκει η διαχείριση (Πολιτιστική εταιρεία, Δήμος, Σχολεία, κλπ). Σε δεύτερη φάση θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθεί κάποια στέγη, συγκεκριμένων προδιαγραφών, όπως αυτές θα προκύψουν στην πορεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπαλόνια πάρτυ αξίας $1 εκατ.

  Για πρώτη φορά μεταφράζω δημοσίευση ενός ατόμου που παρακολουθώ κι εκτιμώ αφάνταστα, της Caitlin Johnstone , για ένα θέμα που το έπαιξαν πρόσφατα τα μίντια ακατάπαυστα. Πρόκειται για τα τρία υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια/αερόστατα της Κίνας που κατέρριψαν με πυραύλους αέρος-αέρος οι ΗΠΑ. Αποφάσισα να το κάνω γιατί με την αδιάσειστη τεκμηρίωση που δίνουν οι παραπομπές-υπερσυνδέσεις της Caitlin , αποκαλύπτεται όλη η απάτη και την ίδια στιγμή αποτυπώνεται μια ακόμη κλασική περίπτωση   αμερικάνικης προπαγάνδας. Ως case study της προπαγάνδας των ΗΠΑ μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, στα πλαίσια του τρίπτυχου που με στοίχειωσε τα τελευταία χρόνια «Προπαγάνδα - Φόβος - Έλεγχος του Νου» ή κοινωνικός έλεγχος.  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που             - γινόταν ένα άνοιγμα φιλίας προς την Κίνα με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα (η οποία τελικά ακυρώθηκε) -           συνέβη ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στο Οχάιο με τον εκτρο

Η Αμερικανική ηγεμονία και οι κίνδυνοί της: η άποψη της Κίνας

Οταν οι Κινέζοι αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, το κάνουν με 9 σελίδες κείμενο και δίνουν τροφή (πιό επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης  παγκόσμιας υπερδύναμης δεν υπάρχει!) σε κάθε πικραμένο τριτοκοσμικό που φοβάται να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Στο επίσημο αυτό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα σε 'πολεμικό' κλίμα (κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού, συνεχείς προκλήσεις στα στενά της Ταιβάν, η "φιλία" των κινέζων με τους επιτιθέμενους στην Ουκρανία Ρώσους, ...) παρατίθεντα ιστορικά και λοιπά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία - συχνά αντλημένα από αμερικάνικες πηγές- για  - την πολιτική ηγεμονία: πραξικοπήματα ανά τον κόσμο, δόγμα Μονρόε στην λατινική Αμερική, πορτοκαλί-και κόκκινες και λοιπές έγχρωμες "επαναστάσεις" στην Ευρασία, αραβική άνοιξη στην Αφρική, κλπ,  - την στρατιωτική ηγεμονία: με αριθμούς οι εκατοντάδες πόλεμοι ανά τον κόσμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις χιλιάδες θύματα, οι στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλίο, κλπ, - την ο

Η ζωή μετά (...τον πόλεμο στην Ουκρανία)

 Εν είδει διαλόγου, για το πώς προβλέπεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο αναλύσεις: αυτή του πολλά βαρύ ευρωπαικού Carnegie και ως αντίλογος μια ανάλυση από το southfront.org After Russia's War Against Ukraine: What Kind of World Order?   https://carnegieeurope.eu/2023/02/28/after-russia-s-war-against-ukraine-what-kind-of-world-order-pub-89130 There is a growing perception that the liberal world order is coming to an end. While the current multilateral system may be weakened by the return of geopolitics, economic interdependence and transnational ties will prevent a complete lapse into anarchy. The Russian war against Ukraine and the growing U.S.-China rivalry will have a profound effect on the future of the world’s political organization. The West’s hope for an international system based on democracy, rule of law, and multilateral cooperation—which had already lost plausibility in recent years—now looks wholly unrealistic. Current trends and recent strateg